8 грешки които допускате при продаването на продукти в Амазон

8 грешки които допускате при продаването на продукти в Амазон

Продаването на продукти в Амазон е един от най-удобните и сигурни начини за стартиране на бизнес.

Обаче е необходимо много повече от качване на снимка с текст, за да успеете на този онлайн пазар. Трябва да имате стратегия в създаванет на описанията за вашите продукти, какви снимки или видеа ще използвате и как ще популяризирате продуктите си. Следователно трябва да не допускате грешки.

За да ви помогнем с това, ние изредихме 8 грешки, които трябва да избягвате, когато продавате продукти в Амазон.

Също можете да разберете какъв е процесът и как работи продажбава в Амазон тук!

Не сте прочели правилата и политиките на Амазон

Разбираме че бързате да публикувате първата си обява за продукти в Амазон. Въпреки това ви предлагаме да отделите време и да прочетете и разберете правилата за продажба на онлайн пазара. Политиката включва неща, които можете и не можете да добавите към вашата продуктова обява.

Може и да не изглежда така, но Амазон е известен със спирането на профили на продавачи поради нарушения. По този начин научаването на техните политики наизуст ще гарантира, че няма да излагате своя онлайн бизнес на риск.

Ако не знаете как да започнете, предлагаме да разгледате ръководството Amazon’s quick-start style guide.

Не разучавате пазара

Един от начините да гарантирате успех като търговец в Амазон е да продавате високо търсени продукти.

Въпреки това, проучването на пазара е много по важно от това да знаете какви „актуални“ продукти трябва да продавате. Вие също трябва да научите за вашите продукти и търговците, които продават подобни артикули.

Това ви позволява да постигнете следното:

  1. Имате познания от първа ръка за това какво може да направи даден продукт.
  2. Знаете как един продукт може да бъде от полза за клиента.
  3. Имате представа как можете да рекламирате продукта си по различен начин.

Просто казано, пазарното проучване гарантира, че предоставяте отличително изживяване за клиентите.

Вземете предвид разходите си

Продажбата на продукти в Амазон за печалба не означава, че банковото ви салдо ще се увеличи. Имайте предвид, че има основни такси на Амазон, такси за доставка, такси за клиенти и други такси, свързани с Изпълнението от Амазон.

Ако не вземете предвид разходите си, това означава, че печелите само долар или два на акаунт. Какво можете да направите за това? Продавайте продукти с по-висок марж на печалба.

За предпочитане е да потърсите продукти, които можете да продавате с 20% – 40% марж на печалба. Това означава, че всяка продажба плаща за самия продукт и вие можете да печелите устойчив доход.

Не участвате в никаква ценова конкуренция

Ценова конкуренция е, когато предлагате същия продукт на по-ниска цена. Това се дължи на вярата, че клиентите ще се стичат към това, което е по-достъпно.

Някои търговци обаче виждат това като надпревара към дъното. Все пак това може да ви даде конкурентно предимство, ако сте нов в продажбата на Амазон.

От една страна, това ви позволява да завладеете по-голям пазарен дял. Второ, това ще ви позволи бързо да сменяте запасите. Като такъв, той може да помогне за подобряване на паричния ви поток.

Създаване на марка за вашите продукти

Може да продавате търсен продукт на по-ниска цена. Въпреки това, не можете да привлечете продавачи, освен ако не можете да накарате вашата обява да се откроява.

Тук брандирането идва удобно.

От една страна, брандирането може да ви помогне да се откроите от останалата част от конкуренцията. Второ, той добавя възприемана стойност към продуктите, които продавате.

Кой знае? Това може да е подтикването, което вашите потенциални клиенти им трябва за да купят от вас. Освен това ще ги улесните да препоръчат вашия онлайн магазин на своите приятели и семейство.

Това е така, защото е по-лесно за припомняне.

Не искате отзиви от клиентите

Според проучване на местните потребителски прегледи, 79% от потребителите се доверяват на онлайн рецензиите толкова, колкото и на личните препоръки. Въпреки това трябва да насърчавате клиентите си да оставят отзиви, след като закупят вашите продукти.

Един от начините да направите това е да използвате бутона „Заявка за преглед“ на Amazon. Това ще ви позволи ръчно да заявите клиентски преглед за всяка от вашите поръчки в рамките на четири до 30 дни след покупката. Можете също да потърсите начини за автоматизиране на този процес.

Независимо от това, това е отличен начин да попитате и генерирате обратна връзка от клиентите. Това може да ви бъде полезно, когато рекламирате вашите продукти.

Имайте предвид обаче, че не можете да предлагате стимули или умишлено да поискате 5-звезден отзив от клиентите си.

Към теб

Разбира се, продажбата на Amazon е отличен начин да започнете своя онлайн бизнес. Имайте предвид обаче, че те стриктно прилагат своите политики.

Освен това трябва да сте стратегически с продуктите, които искате да продавате и как ще ги продавате. По този начин можете да увеличите максимално списъка си с продукти и да спечелите устойчив доход.

Трябва да имате предвид тези грешки, за да знаете как да ги избегнете.