Какъв бюджет е нужен за реклама в Amazon ?

Какъв бюджет е нужен за реклама в Amazon ?

Нужния бюджет за реклама в Amazon предоставя доходоносна платформа за продуктов маркетинг. Въз основа на статистиката на Amazon над 197 милиона души посещават сайта за електронна търговия всеки месец. Така че, от рекламна гледна точка, вашият бизнес може да достигне до голяма аудитория. Как да определите обаче, каква част от бюджета ви трябва да отиде за реклама с плащане на клик (PPC). Тук ще се потопим в най-добрите практики, анализ на данни и ще ви обясним как да фокусирате бюджета на рекламния си акаунт.

Дефиниране на PPC реклама

С PPC реклами Amazon поставя вашите продукти на страницатa на потенциален клиент в подходящ момент. Както подсказва името PPC, Amazon таксува рекламата, когато някой кликне върху нея. Тази система е от полза за по-малките компании, които се надяват да спестят част от бюджета си за бъдещи рекламни кампании.

PPC ви позволява да персонализирате вашите маркетингови разходи въз основа на вашите нужди. Например, ако планирате да харчите £1000 на месец за реклама, вие определяте каква част от този бюджет да отива за всяко кликване. Така че при £1 на клик ще получите 1000 кликвания. Ако обаче изберете да предложите по-висока цена от £5 на кликване, ще получите 200 кликвания.

Видове PPC бюджети

След като изберете колко пари да вложите във вашия PPC рекламен бюджет, Amazon ви позволява да разпределите този бюджет по два начина.

Средноаритметичен дневен бюджет Този тип разпределяне на бюджета прилага специфични дневни разходи за отделни кампании. След като определите колко искате да харчите на ден, трябва да го умножите по оставащия брой дни в календарния месец. Например, може да имате максимален дневен бюджет от £100. Ако започнете кампанията на 10 април, тя ще продължи 20 дни. Така ще имате бюджет от £2000 за април.

Бизнесът използва този бюджет, защото осигурява гъвкавост в разходите. Ако не похарчите пълните £100 на ден, можете да запазите оставащия баланс и да го прехвърлите за следващия ден. Когато влезете в акаунта си в Amazon, можете да анализирате тези данни и да ги използвате в своя полза.

Фиксиран дневен бюджет Тази опция задава един дневен бюджет, който се прилага за всички ваши кампании. С този тип бюджет ще имате по-голям контрол върху това колко пари се изразходват дневно. След като достигнете дневния си максимум, всички кампании ще спрат за този ден. Например, можете да провеждате пет отделни кампании. Ако зададете дневен бюджет от £500, всяка кампания получава £100 за деня. След като похарчите £500, кампаниите спират да се провеждат до следващия ден.

Бизнесите обикновено избират този бюджет, защото им пречи да надхвърлят дневния си лимит. Ако редовно поддържате множество кампании, фиксираният бюджет ви помага да проследявате парите си. Можете да наблюдавате отблизо рентабилността на вашите кампании и да ги коригирате съответно.

Определяне на вашия PPC бюджет

Целият ви рекламен акаунт се върти около подробностите за рекламния ви бюджет. Oпределянето на това колко да се инвестира играе важна роля в планирането. В допълнение, броят на продуктите, които рекламирате, определя използването и разпределението на вашия рекламен бюджет.

Обичайният процес показва, че повечето фирми рекламират 20% от своите най-продавани продукти. След като изберете вашите спонсорирани продукти, можете да се потопите в числата. Колкото повече маркетинг провеждате във вашия Amazon акаунт, толкова повече данни ще събирате. С течение на времето това ви позволява да се възползвате от маркетинговите ресурси, които Amazon може да предложи.

1. Определете вашите рекламни разходи за продажби

Рекламните разходи за продажби (ACoS) са показател за ефективност, който показва колко сте похарчили, за да спечелите продажби. Това число върви ръка за ръка с вашия продуктов марж. Така че първо ще трябва да разберете вашите производствени разходи, сметки, режийни разходи и данък върху продажбите.

Например, ако даден продукт струва 20лв. и производствените ви разходи са 13 лв., това е 65% от продуктовия ви марж. Така ви остават 7лв., или 35%, за печалба.

Искате да поддържате вашия ACoS по-нисък от вашия марж на печалба. В този пример ACoS от по-малко от 35% би довело до печалби. Показатели като ACoS ви помагат да управлявате бюджета си и да увеличите максимално печалбите си.

2. Определете продължителността на вашата кампания

Въпреки че можете да използвате целия си бюджет, за да достигнете целевия си пазар за един ден, това може да не доведе до добри резултати. Разпределянето на бюджета ви за няколко седмици обаче ще ви даде достъп до по-широка клиентска база.

3. Определете сумата на вашата оферта по подразбиране

Вашата оферта по подразбиране представлява максималната сума, която Amazon ще ви таксува за кликване. По-ниска оферта по подразбиране означава, че ще имате достъп до голяма аудитория. С течение на времето можете да прегледате маркетинговите си отчети и да настроите фино офертата си по подразбиране.

4. Определете ключови думи

Когато настройвате кампанията си, ще забележите, че Amazon таксува повече пари за конкретни ключови думи. Тези цени варират в зависимост от популярността сред вашите конкуренти. Като регистрирате подходящи ключови думи, използвани през предходната година, можете да създадете стратегия за ключови думи за вашия бизнес.

Анализирайки ефективността може да изберете нови ключови думи. Вашите клиенти постоянно ще променят начина, по който търсят продукти и услуги. Ако поддържате регистър на ефективни ключови думи за вашата марка, можете да увеличите максимално начина, по който достигате до аудиторията си онлайн.

5. Вижте вашата ROI

Когато започнете кампанията си, задайте реалистична цел за възвръщаемостта на инвестициите си. Може да искате да похарчите много за маркетинговите си цели. Това обаче в крайна сметка ще намали печалбите ви. Намерете баланс между вашия маркетингов бюджет и вашата цел за възвръщаемост на инвестициите.

Докато управлявате бизнеса си в Amazon, може да се нуждаете от подкрепа

Нашият екип ще ви помогне да получите достъп до по-голяма аудитория в Amazon. Освен това можем да помогнем с платено търсене, PPC маркетинг и други услуги. Ние се отнасяме към всеки наш акаунт като към нашата собствена компания: като предоставяме първокласна услуга, която увеличава продажбите. Ние помагаме на клиентите да анализират данните за потребителите и да получат достъп до професионални маркетингови стратегии.

Свържи се с нас