Подходящ ли е вашият бизнес за Амазон?

Подходящ ли е вашият бизнес за Амазон?

Пазарът на Амазон е доста приветлив за новодошлите.

Като нов продавач ще намериш платформа, където са необходими само минути, за да се регистрираш, и още няколко минути, за да получиш списъци с продукти, на сайта.

С намерението си да привлече възможно най-голям избор хора на пазара, Амазон иска да направи функционално лесно за всеки да започне, да продава своите продукти на техния сайт.

И все пак, решението за продажба в Амазон не трябва да се основава само на лесната регистрация.

Продавачите също се нуждаят от ясно разбиране за това, което е необходимо, за да имат реалистичен шанс за успех в продажбите на своите продукти.

Докато Амазон все още привлича търговци на едро, които предлагат същите продукти като много други бизнеси, дългосрочният успех на тези видове бизнеси е много под въпрос.

В битката на маржове и опитвайки се да се разграничат по смислен начин, продавачите накрая ще свършат, работейки все по-усилено всяка година, за да генерират едни и същи продажби, но вероятно не същата чиста печалба.

Преди да се потопим, в обсъждането на кои видове бизнеси най-вероятно ще бъдат успешни в Амазон, нека първо прегледаме няколко основни неща за пазара, за да ти помогнем да определиш подходящия продукт.

Неща, които трябва да имаш предвид, когато решаваш дали да продаваш в Амазон:

Почти всеки може да пусне продукти за продажба в Амазон. Освен ако дадена марка няма строг контрол върху разпространението на своя продукт, не е необичайно да намерите десетки – ако не и стотици – дистрибутори, предлагащи същите продукти в Amazon.

Това претъпкане създава ценова конкуренция, както и стимули за игнориране на минималните рекламирани цени. Предложените политики за ценообразуване на дребно на производителя или за отклоняване на продукти с ниски маржове, само за да се извлече някакъв марж от държането на определена марка.

Амазон определя правилата на собствения си пазар.

Amazon има предимството да събира огромни количества данни за търсенето от клиенти и клиентски покупки, които споделя само в минимални количества с продавачите.

Този сборник от информация дава на бизнеса от първа страна на Amazon – Amazon Retail, т.е. частна марка – громно предимство при избирането на победители отново и отново, когато се насочва към продукти, които които ще се продават на пазара.

Освен това Амазон Retail почти винаги печели кутията за покупка, която е механизмът, чрез който продавачите, конкуриращи се за един и същи продукт, ще бъдат класирани, за да определят кой ще получи продажбата, когато клиентът щракне върху бутона „Добавяне в количката“.

Ако продавачът се конкурира директно с Amazon за даден продукт, е малко вероятно продавачът? Да получи много продажби, като се има предвид, че Amazon Retail има предимството на Buy Box.

Амазон Retail също така разполага с усъвършенстван софтуер за ценообразуване, който му позволява да понижи цените, за да съответства на цените, които вече са намалени от конкурентните продавачи. Амазон Retail е доволна, че не прави никакви пари (или дори губи пари) от продажба, така че е малко вероятно конкурентен продавач да получи продажбата от Amazon Retail, или да направи някакъв марж от продажбата.

В крайна сметка: Конкуренцията директно в същите обяви, които Amazon Retail предлага, е малко вероятно да бъде ефективен бизнес модел в дългосрочен план.

“Амазон FBA”

Amazon иска продавачите му да използват „Fulfillment by Amazon“ (FBA). FBA е програма за изпълнение на Amazon, която се предлага на всички продавачи трети страни.

Продавачите поставят своите продукти в мрежата от центрове за изпълнение на Amazon и когато клиент направи поръчка, Amazon изпълнява индивидуалното изпълнение на поръчката, а не продавачът.

Такива продукти във FBA отговарят на условията за Amazon Prime / Amazon Super Saver Shipping, две програми, за които постоянно е установено, че подобряват процентите на реализация на клиентите на повечето продавачи.

Въпреки че продавачът може да има съпоставими собствени възможности за изпълнение, това предимство на FBA се предоставя като част от усилията на Amazon да осигури най-високо качество и последователно пазаруване за клиентите на Amazon.

За съжаление в България тази функиция за съжаление е недостъпна, но ние от Smart 4 Trade, можем да се погрижим за това.

Повече за нас