Запознайте се с HelloTax – Част 1

Запознайте се с HelloTax – Част 1

Какво е ДДС? Защо спазването на ДДС е критично за бизнес успеха в Европа?

Данъкът върху добавената стойност, известен още като ДДС, е данък върху потреблението, наложен върху добавената стойност през всеки етап от производството на продукт или услуга. Спазването на изискванията за ДДС е актът, който гарантира, че вашата декларация за ДДС е подадена навреме и по точен начин. Въпреки това, в цялата откровеност, това не е лесен процес.

Защо трябва да се регистрирате по ДДС

Когато се развивате на европейския пазар, трябва да спазвате данъчните разпоредби, включително ДДС. В противен случай не би било възможно да продължите да продавате в Amazon и други подобни пазари.

Защо трябва да продавате в Европа

Европа е голям пазар с над 400 милиона активни хора в 27 страни. Те може да са ваши бъдещи клиенти. Кой знае? Като се има предвид, че ако продавате в местната си страна, вие също трябва да растете в тези страни. Това ще увеличи известността на вашата марка от местно до глобално.

И преди да продължим, ако сте объркани, защото никой друг не приема този подход, тогава защо трябва Вие? Слушайте! Не чакайте вашите конкуренти. Бъдете промяната! Няма правило, което да казва, че не можете да развиете вашата компания, защото вашите конкуренти не растат. Вие Можете! Определено можете! Ще ви помогне да се откроите и да заемете най-големия пазарен дял.

Какво трябва да знаете за ДДС в Европа

Първото нещо, което трябва да знаете за ДДС в ЕС, са вашите минали и настоящи задължения по ДДС. С прости думи, трябва да имате солидна представа колко данък ДДС дължите във всеки един момент.

Второ, трябва да се регистрирате по ДДС на поне един пазар. Трябва също така да сте наясно с ходовете си — предпоставка е да знаете кои акции премествате от един пазар на друг.

Трето, трябва да имате пълна видимост на всичките си продажби в различни канали, тъй като ставките на ДДС са различни за различните местоположения. Например в Европа ставките на ДДС са около 20 процента. В Швеция ставките са 25%, 21% в Испания, 19% в Германия и т.н.

Сложността на процеса на регистрация по ДДС

Регистрацията по ДДС е сложен процес, като много хора дори не са сигурни къде да се регистрират в Европа. Има много различни пазари, от които да избирате. Например Германия* е един от най-лесните пазари за разширяване и регистрация по отношение на документацията. Испания пък напротив, е една от най-трудните. Имате нужда от оригинални документи и отнема около четири месеца, за да започнете там.

*Повечето базирани в САЩ продавачи не са наясно с факта, че Германия е най-лесният пазар за започване на продажба или разширяване. Защо? Защото приемат документи на английски. Това означава, че за разлика от други страни, не е необходимо да превеждате документите си на техните официални езици. Има специални данъчни власти, които работят само с американски доставчици. Следователно техният срок за регистрация е най-кратък.

Като цяло регистрацията ви ще отнеме между четири и пет седмици, след като подадете документите си. Дори базираните в Обединеното кралство продавачи трябва да чакат два до три месеца поради несигурността около Брекзит. Така че има плюс за САЩ, който, както казах, много продавачи не знаят.